Какви фактори оценяват банките, за да определят кредитния лимит на картите?

Банките преглеждат личните данни, създавайки си профил за всеки отделен клиент. Те взимат предвид основно пет фактора, когато оценяват всяко лично заявление за заем. В допълнение към тези фактори анализаторите на риска са разработили сложни алгоритми за установяване на потенциалния риск от неплащане за всеки клиент.

  Кандидатствай сега

  • Кредитна история. Наличието на дългогодишен и положителен отчет от кредитната история в ЦКР е най-добрият знак за финансова отговорност. Банките обикновено отпускат по-висок кредитен лимит, по-големи суми и по-добри лихвени проценти на клиенти с по-добри резултати от ЦКР и повече години кредитна история. Годините положителна кредитна история са най-доброто доказателство за отговорно управление на финансирането. Ако кандидатът вече има други кредитни карти и ги е управлявал оптимално добре, това повишава вероятността за увеличаване на лимита.
  • Ниво на доходите. След оценката на ЦКР, нивото на доходите е следващо по важност. Нивото на дохода до голяма степен определя платежоспособността на клиента. Изчислено е, че средно човек харчи 70% от доходите си за фиксирани плащания като наем, ипотека, кола, застраховка, храна и образование. Въз основа на останалите 30% платежоспособността на кандидата се определя много повърхностно. Разбира се, ако кандидатът вече има собствено жилище, не дължи никакви плащания за кола и е необвързан, той може да има по-висок процент.
  • Стаж в работата. Повечето финансови институции предпочитат клиенти с повече от една година стаж в компанията. Професионалното старшинство е свързано с по-голяма икономическа отговорност и навременни плащания.
  • Възраст на кандидата. Възрастта на кандидата е друг влиятелен фактор. Най-отговорни са клиентите между 34 и 50 години.
  • Къде живее клиентът. Мястото, където живее кандидатът, и социалната прослойка, към която е включен, също се оценяват от банките.

 jet credit

Как да използвате кредитната си карта интелигентно?

Има риск от загуба на контрол, когато използвате кредитната си карта, така че е много важно да се научите как да я управлявате. Първото нещо, което трябва да знаете е, че винаги трябва да плащате баланса по картата си, за да не генерирате лихва и по този начин да не плащате повече пари.

Плащането на салдото по вашата карта навреме ще избегне плащането на лихви и допълнителни такси, в допълнение към подобряването на кредитната ви история. Да се ​​научите да организирате разходите си е много важно, както и никога да не надвишавате дълга си. Много ефективен трик е да платите с карта, когато вече имате парите в брой. Например, ако ще купите обувки за тенис и вече имате парите в брой, платете с кредитната си карта и след това депозирайте парите в нея.

Заяви онлайн кредит